PRAKTISK INFO TILL dig som medlem

Uppdaterad 2023-05-04

Vi tar här upp användbar information och tips om vad som gäller i vår förening Bergsundsklippan. 

Har du andra frågor eller förslag om vårt boende, eller kanske är nyfiken på att veta mer om styrelsearbetet, kontakta oss gärna. Vi nås enklast per mejl eller telefon till berörd ledamot, vars telefonnummer du hittar på Wallpad:en i entrén.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andrahand får bara ske om du har fått ett godkännande av styrelsen. Det står i våra stadgar och behövs också för att vi ska kunna hålla lägenhetsregister osv. aktuella och uppdaterade. För uthyrning i andra hand tas också en mindre avgift. Avgiften baseras på 10 % av aktuellt prisbasbelopp, se 9 § stadgarna. Är du intresserad av att hyra ut i andrahand ska du logga in på Nabos portal och klicka på “Din lägenhet/lokal” och därefter på “Ansökan om andrahandsuthyrning”. Att hyra ut sin bostad via tex Airbnb och liknande företag är inte tillåtet. 

Avfall

Sopskåpen utanför entrén är till för hushålls- och utsorterat matavfall (inte grovavfall). För matavfallssortering har vi särskilda påsar och kärl att ha i ditt kökssåp. Saknas det i din lägenhet, kontakta styrelsen så får du ett kit. Du kan också kontakta styrelsen om du behöver fler påsar.

Återvinningsstation för förpackningar, tidningar samt batterier finns på Folkskolegatan. Vilka förpackningar som tas emot samt vilka andra återvinningsstationer som finns i närheten, se Förpacknings- och tidningsinsamlingens webbplats.

För att lämna mindre mängder småelektronik, farligt avfall eller saker till återbruk vänligen läs mer på Stockholm Vatten och Avfalls webbplats, sök på Mobila miljöstationen, Pop-up återbruk och Batteriholkar. 

Avier för avgift

Du kan betala din månadsavgift via t.ex. autogiro eller e-faktura. Du har en egen medlemssida hos Nabo, se Inloggningssida för vår Brf där du loggar in med Bank-Id. Där hittar du dina avier och information om hur du går tillväga om du t.ex. vill betala via just autogiro. Avgiften för ditt boende ska finnas insatt på föreningens konto den sista i varje månad.

Balkong

Vi vill självklart alla ha det mysigt på våra balkonger. För att huset inte ska ta skada och av säkerhetsskäl är det dock några saker som du behöver ta i beaktande:

  • Ha helst inte trall på golvet, det samlar fukt och smuts som skadar balkongen. Om du ändå väljer att ha en är det väldigt viktigt att du tar bort den på vintern.

  • Täck inte springan mellan räcke och golvplattan, det samlar också fukt och kan leda till att balkongen spricker.

  • Det är inte tillåtet att ha blomlådor som hänger ut på balkongräckets utsida, då föreningen kan ställas till svars om något ramlar ner och skadar en person. 

  • Eftersom fasaden är föreningens gemensamma egendom får du som medlem inte förändra eller göra åverkan (borra hål) i fasaden för att montera eller fästa markiser, belysning, infravärme eller liknande.

Bilparkering

Föreningen har sex stycken parkeringsplatser på baksidan av fastigheten, varav tre hyrs ut till föreningens medlemmar. Är du intresserad av att hyra kontaktar du styrelsen.

Brandskydd

Enligt brandskyddslagen är det inte tillåtet att ställa ut soppåsar, dörrmattor eller skor i trapphuset eller hänga dörrdekorationer på dörrarna. Inga föremål får heller ställas i vind- och källargångar. Det är inte heller tillåtet att förvara brandfarliga vätskor i förrådet.

Cykelparkering

Föreningens cykelparkering finns på framsidan av huset. Använder du inte din cykel under en längre tid, eller om du flyttar, ta gärna bort cykeln så att övriga boende får plats med sin cykel. Kontakta styrelsen för eventuell vinterförvaring.

El

Föreningen har ett centralt elavtal, vilket innebär att dina elavgifter läggs på din månadsavi varje kvartal. Det innebär att du betalar för din förbrukning och att du har stora möjligheter att själv påverka hur stor din elavgift blir. Hos Energimyndigheten hittar du tips om hur du kan använda mindre el.

Fastighetsskötsel och felanmälan

Föreningens fastighetsskötare är Delagott. Det innebär att Delagott ansvarar för tillsyn av fastigheten, åtgärdande av eventuella fel och jourberedskap. Deras kontaktuppgifter är:  Telefon: 08-55110 500 E-post: kundtjanst@delagott.se Webbplats: www.delagott.se/felanmalan Observera att du själv betalar ifall det är så att du behöver hjälp med något som inte ingår i ordinarie fastighetsskötsel eller något som inte ingår i föreningens ansvar.

Ringer du kundtjänst utanför kontorstid blir du kopplad till jouren. Den är endast till för akuta fel, t.ex. vid fel på elanläggningen i din lägenhet, vid stopp i toalettstolen, om vatten stiger upp i golvbrunnen i ditt badrum eller dylikt. Vid missbruk av jourtjänsten kommer du som boende debiteras.

Fiber, bredband och TV

Det finns möjlighet för respektive medlem att teckna avtal för internet, telefoni och TV via någon av de tjänsteleverantörer som erbjuds via IP Only. Om det skulle uppstå problem eller frågor vid beställningen av tjänster ber vi dig vända dig till IP Onlys kundservice på telefon: 0200 43 00 00.

Ett tips är att använda Bredbandsval.se för att hitta det billigaste alternativet för dig.

Huset är ett s.k. Tele2-hus så det går också att teckna bredbandsabonnemang via dem. tele2.se/bredband

Vårt hus har tillgång till Tele2:s grundutbud av kanaler utan kostnad. Du kan läsa mer om hur du får tillgång till grundutbudet på deras webbplats. Laddar du hem deras app och har anslutit dig till grundutbudet kan du streama kanalerna som ingår i grundutbudet, var du än befinner dig i Europa.

Förråd

Varje boende har ett förråd antingen på våning -2, eller på vinden. 

GAS

Föreningen är anknuten till gasnätet i Stockholm. Om du flyttar in i en lägenhet med gasspis ska du teckna eget abonnemang med Gasnätet Stockholm. Hos dom hittar du också info om gasleverantörer (vilket för närvarande är Stockholm Gas).

Om du vill installera eller avinstallera gasspis i ditt hem ska du anlita en auktoriserad gasinstallatör, du hittar en lista hos Gasnätet Stockholm.

Handdukstorkar

Om du har en vattenburen handdukstork, dvs en handdukstork som är inkopplad på varmvattenledningen i badrummet, så är det väldigt viktigt att du inte stänger av den och att den hålls varm hela tiden. Känn gärna efter med jämna mellanrum. Skulle den vara sval eller kall bör du kontakta vår fastighetsskötare Delagott direkt på e-post: kundtjanst@delagott.se eller webbplats: www.delagott.se/felanmalan. Det är väldigt viktigt eftersom det annars finns risk för legionella, vilket kan få alvarliga konsekvenser.

INSTAGRAM

Du hittar föreningen som @bergsundsklippan på Instagram. Kontot riktar sig till dig som medlem. Här informerar vi om händelser, tipsar om sånt som kan vara bra och kul att känna till. Viktig info går självklart även ut via månadsutskick (styrelsen lägger automatiskt in din e-postadress i listan för månadsutskick).

På Instagramkontot har du som medlem också möjlighet att kommunicera med dina grannar, både i kommentarsfältet och genom att be oss lägga upp det du vill nå ut med. Kan vara allt från att du har verktyg man får låna till att du ordnar nåt kul på terrassen man gärna får delta i. Skicka oss ett DM så lägger vi upp det!

Nycklar och taggar

Du som installerade säkerhetsdörr i föreningens gemensamma beställning 2022 har fått två säkerhetskort tillsammans med dina nycklar. Dessa kort behöver sparas för att kunna göra framtida kopior och lämnas över vid överlåtelser. Som nyinflyttad ska du alltså också få säkerhetskort tillsammans med nycklarna vid överlämningen.

Varje boende ska också ha två taggar utkvitterade, en vit och en grå. Med taggarna kan du öppna din postbox samt boka tvättid på wallpadden och låsa upp dörrarna till tvättstugan (när du har ett bokat tvättstugepass). Tappar du en tagg är det viktigt att du meddelar styrelsen, så att vi kan spärra den. Då kan styrelsen också hjälpa dig beställa en ny, men du står själv för kostnaden.

Renovering

Alla större renoveringar som du vill genomföra i din lägenhet måste godkännas av styrelsen, se stadgarna 43 §. Det gäller:

  • ingrepp i en bärande konstruktion

  • installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten

  • installation eller ändring av anordning för ventilation

  • installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet

  • någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

Planerar du för en större ombyggnad eller renovering av t. ex. badrum kontakta alltid styrelsen i god tid innan start.

Skulle din renovering innebära att du behöver hjälp av vår fastighetsförvaltare, t. ex. om du ska stänga av vattnet i huset, så behöver du meddela styrelsen och dina grannar senast 3 arbetsdagar innan. Du behöver samtidigt också fylla i en felanmälan hos vår fastighetsförvaltare, Delagott, eftersom de behöver vara med vid avstängning och återställning. En avgift tillkommer då, som du själv betalar.

Du som bostadsrättsinnehavare ansvarar själv för att se till om din planerade ändring kräver en bygganmälan eller bygglov enligt Plan- och bygglagen. Läs mer på Stadsbyggnadkontoret Stockholm stads webbplats.

Säkerhetsdörr

Föreningen utförde 2022 ett projekt där medlemmar hade möjlighet att byta till säkerhetsdörr på egen bekostnad. Har du inte bytt till säkerhetsdörr men vill göra det hittar du all info du behöver på denna webbsida.

Takterrass

Föreningen har en gemensam takterrass som alla får använda, där det också finns en elgrill. Terrassen är bokningsbar på samma ställe som du bokar tvättstugan (se info om tvättstugan nedan). Vi välkomnar alla boende att använda och boka vår gemensamma takterrass, och att läsa om våra förhållningssätt för terrassen innan.

Tvättstuga

Tvättstugan finns på våning -3 och tider bokas antingen genom Wallpaden i entrén där du loggar in genom att blippa din tagg eller genom inloggning online, alternativt via appen Dinbox.

För att göra din bokning online, gå in på denna webbplats.

Logga in med följande information:

Adress – Bergsundsgatan 14.

Namn – Skriv in ditt Förnamn Efternamn.

Lösenord – Skriv in lägenhetens lantmäterinummer, t.ex 1001.

När du loggar in första gången så kan du gå in under inställningar och ändra lösenordet till något du väljer själv. Om du ändrat ditt lösenord och sedan har tappat bort det, kontakta styrelsen så kan vi ställa tillbaka ursprungslösenordet. 

Ventilation

Fastigheten har så kallad självdragsventilation, vilket innebär att det är viktigt att kanalerna under fönstren är öppna så att luft kommer in och att köks- och badrumsventilen drar ut luft i ett jämnt flöde. Då samtliga lägenheter är kopplade till samma kanaler är det viktigt att du regelbundet ser över din egen ventilation och att ett jämnt luftflöde existerar. Du kan själv se till att hålla utsidan av ventilerna rena. Det är viktigt att du inte skruvar på de inställningarna som gjorts eftersom det påverkar hela ventilationssystemet. Du får inte heller stänga ventiler eller bygga för dem. Det är inte tillåtet att koppla på en köksfläkt till frånluftssystemet.